Семена за лайками

Закрыть ... [X]

От онлайн магазин „Градина” вече можете да поръчате онлайн и семена на медицинска лайка (Matricaria chamomilla)! Това лековито многогодишно растение е известно още като лайкучка, майчина билка, полска лайка, магьосническа тревичка, житна лайка. Достига височина 10 – 15 см и има силно разклонено стъбло, на върха на разклоненията са разположени цветовете на лайката.

Цветните кошнички на лайката миришат много приятно и затова често се използват в аромотерапията в изсушен вид или под формата на масло като средство за отпускане на нервната система. Ако посеете семената на медицинската лайка през февруари – март, лайката ще цъфне още в края на юли, а ако я посеете септември – октомври, лайката ще Ви радва със своите цветове през май месец на втората година.

Цветовете на лайката съдържат етерично масло, азулени, матрицин, хамазулен, фловоноидни гликозиди, херниарин, горчиви и слузни вещества, стероли и др. Когато избирате мястото за отглеждане на лайката е добре да се съобразите с това, че тя е светлолюбиво и топлолюбиво растение (20 – 30 градуса по Целзий), което не понася засенчване.

Медицинската лайка е зимоустойчива за климатичните условия в БГ, няма особени изисквания към почвата, освен да е добре дренирана със сеитбена норма за 100 кв. м около 30 гр. семена. Когато засеете семената на медицинската лайка имайте в предвид, че тя расте бавно, затова редовно плевете. Добре е да разрохквате почвата, тъй като не се препоръчва да се допуска образуването на твърда почвена кора. Лайката е готова за бране при пълен цъфтеж.

Спецификация

Цвят Лайката цъфти с прекрасни бели цветчета. Височина 10 - 15 см. Период на цъфтеж Цъфти от май до юли. Изискване към светлина Слънчево местоположение. Почва Добре дренирана плодородна почва. Зимоустойчивост Медицинската лайка е зимоустойчива за климата в България. Дълговечност Многогодишно растение.

 

Място на растението Медицинската лайка е най-добре да се отглежда в двора, но можете да засеете семена и в голямо сандъче, което да разположите на балкона. Време на засяване Семената на медицинската лайка се засяват през февруари - март месец. Дълбочина на засяване Семената се засяват на 0,5 см дълбочина. Разстояние едно от друго 20 – 25 см. Време за покълване Семената на медицинската лайка покълват за около 1-2 седмици. Поливане Не допускайте преовлажняване на растението, за да избегнете загниване на корените. Торене Не е необходимо интензивно торене. Внасяне на торове се препоръчват в зависимост от запаса от хранителни вещества на почвата.

Използване

Медицинската лайка е лековита билка, която се използва и за ароматерапия. Лайката се препоръчва при спазми и колики на бебета, при газове, стомашни болки, менструални смущения, зъбобол, маслото от лайка се използва за лечение на невралгии и ревматизъм. Медицинската лайка повлиява добре проблеми като язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, възпаления на лигавицата на устата и др.

Прилага се при грип, настинки и болезнена менструация. Като цяло медицинската лайка притежава противовъзпалително, успокояващо, спазмолитично, дезинфекциращо действие. При акне се препоръчва парна баня с отвара от лайка, също така с такава отвара се препоръчва да се измиват руси коси за повече блясък, свежест и поддържане на по-светлия цвят.

Освен като билка, семената на лайката се засяват и заради красивия си декоративен ефект, който създават. Лайката може да  аранжира по бордюри, тротоари, алеи, семена за лайками покрай стълбища, а също така можете да я засеете в големи клоцове или сандъчета за цветя. Подходяща е за отглеждане и в по-големи саксии.

Ако търсите нискорастящо бяло цвете и Ви харесва голямото жълто „око” на лайката, можете да го използвате в аранжировка с други нискорастящи пъстри жълто – оранжеви цветя като летен гербер, тагетес Ханикомб, невзискателен невен, слънчоглед, целозия, латинка, космос и други растения с по-ярки цветове. Лайката, подобно на кокичето ще внесе бяла нежност във Вашата градинска композиция. 

Технически характеристики

Размер на опаковката – 15/10 см

Нето тегло – 1 гр.

Тегло на продукта – 0,005 кг (5,00 гр.)

Забележка: На гърба на всяка опаковка със семена на Медицинска лайка има срок на годност на семената и процент на тяхната кълняемост. 


Источник: http://gardenshop.pro/семена-1/семена-билки-подправки/382-семена-медицинска-лечебна-лайка-matricaria-chamomillaРекомендуем посмотреть ещё:Похожие новости


Схема посадка детей за столом
Чем посадить семена моркови
Инфракрасные обогреватели для теплиц отзывы
Как добираться до рынка садовод
Цветок комнатный с твердыми листьями


Семена за лайками Семена за лайками Семена за лайками
Семена за лайками


Семена на медицинска Лайка - Matricaria chamomilla
Продавам семена за лайка сорт Семена лайка. - tШОКИРУЮЩИЕ НОВОСТИ